fbpx
START IN MAART 2020

Singer-songwriter Opleiding

Wil je makkelijker en sneller liedjes kunnen schrijven? Een grote stap vooruit zetten in je muzikale carrière? Makkelijker optredens kunnen regelen en er meer mee verdienen? Meer plezier en voldoening halen uit je muziek?
NOG MAAR ENKELE PLEKKEN BESCHIKBAAR!

Loop je vast in het schrijven van songs?

Wil je je muziek naar een hoger plan tillen?

Samen schrijven met andere singer-songwriters?

Ervaar je een gebrek aan inspiratie?

Wil je erachter komen of je van songwriting je studie of werk wil maken?

Wil je praktische tools in handen krijgen voor het schrijven van teksten, het afmaken van je songs en het stellen van muzikale doelen?

Je bent niet alleen! Maar veel mensen doen weinig met deze wensen, en staan daardoor al een aantal jaar stil in hun muzikale carrière. Of geven het op, omdat ze denken dat niemand op hun liedjes zit te wachten. En krijgen daar later spijt van.

Tijdens de Singer-songwriter Opleiding ga je bijna een jaar lang met gelijkstemden met muziek bezig. In een positieve en veilige omgeving ga je aan de slag met alle aspecten van songwriting en ontwikkel je je pijlsnel op muzikaal, tekstueel, zakelijk en persoonlijk gebied.

Een jaar lang coaching

Groeien op persoonlijk, muzikaal, tekstueel en vocaal gebied.

Inspirerend introductieweekend

Op een prachtige muziekboerderij maken we kennis met elkaar en schrijven we samen.

Werken in een kleine groep

Met max. 10 deelnemers is er alle tijd voor je individuele ontwikkeling.

Professionals uit het vak

Een team ervaren artiesten en producers als topdocenten.

Optreden met professionele band

Tijdens een spetterend eindoptreden speel je je eigen nummers met een band van beroepsmusici.

De studio in

Met een producer nemen we een live-demo op van je song.

Voor wie?

De ‘Singer-songwriter’-opleiding is bedoeld voor iedereen die liedjes schrijft en zichzelf en zijn/haar muziek een serieuze boost wil geven. Of je nou optreedt of niet, altijd alleen schrijft of met een band werkt; de opleiding is voor jou wanneer je dieper in wil gaan op songwriting. Ongeacht het genre waarin je graag schrijft, werken we aan je techniek, skills en zelfvertrouwen. Na het traject ben je een grote stap dichterbij het verwerkelijken van je muzikale dromen.

Even kennismaken?

Twijfel je of de opleiding bij je past?
Vraag je je af of je er tijd genoeg voor hebt?
Heb je andere vragen waardoor je nog geen keuze kan maken?
Maak een belafspraak met Channah om je vragen te bespreken en samen te kijken of het jaartraject bij je past. Alle vragen zijn welkom, Channah adviseert je graag in de beste route naar jouw doel.

Doelstelling

Wil je makkelijker en sneller liedjes kunnen schrijven? Erachter komen wat je volgende stap wordt in je muzikale carrière? Met meer zelfvertrouwen in de studio of op het podium staan? Of in één klap 9 muzikale vrienden erbij krijgen? Dan zit je op de goede plek!

Aan het begin van het traject formuleer je samen met de docent een hoofddoel, om tijdens de opleiding naar toe te werken. Gedurende het jaar houden we samen de voortgang in de gaten en behandelen we eventuele moeilijkheden. Ook kijken we hoe we praktische zaken, zoals het regelen van optredens, kunnen aanpakken.

Wij geloven dat je pas echt iets leert als je leerwens voortkomt uit een intrinsieke motivatie. Dit betekent dat jij zelf je einddoel bepaalt en de verantwoordelijkheid hebt voor de mate van studie en het maken van de opdrachten. De opleiding biedt je natuurlijk wel ruime ondersteuning, wat je doel ook is.

Resultaten waar we naar toewerken zijn:

 • Kennis van compositionele en tekstuele elementen die een song ‘goed’ maken
 • Kennis van zangtechniek om je naar eigen wens te kunnen uiten en je stem goed te kunnen gebruiken
 • Een grotere zelfredzaamheid in het maken van muzikale en carrière-technische keuzes
 • Meer zekerheid op en naast het podium
 • Skills om creatievere en originelere teksten te schrijven
 • Kennis van de manieren om je muziek onder de aandacht te kunnen brengen en optredens te kunnen boeken
 • In je kracht voor een publiek te kunnen staan om jouw authentieke verhaal te kunnen vertellen

Curriculum

De cursusdagen zijn altijd in groepsverband. Elke keer kom je tijdens een individuele sessie aan bod om een eigen nummer te laten horen. Tijdens sessies van anderen word je uitgenodigd opbouwende feedback te geven op elkaar. Wij geloven dat deze vorm van onderwijs je ontwikkeling sterk bevordert. Niet alleen leer je ontzettend veel door te kijken naar het proces van je collega’s, ook zal je merken dat het goed is door de mededeelnemers geholpen en geïnspireerd te worden.

De songwriting-cursusdagen zijn altijd positieve, open en motiverende dagen waarin er ruimte is voor alle genres en vragen.

Dag 1: Introductieweekend

Kennismaken, formuleren van je doelstellingen en de basisprincipes van songwriting

Dag 2: Tweede dag introductieweekend

De basisprincipes van songwriting

Dag 3: Lyrics

Hoe schrijf je de beste songtekst?

Dag 4: Compositie

Melodieën, harmonieën en praktisch toepasbare muziektheorie

Dag 5: Zangtechniek

Hoe ‘Complete Vocal Technique’ je kan helpen bij het uitvoeren van je eigen songs

Dag 6: Podiumtechniek

Zodat je met vertrouwen het podium opstapt

Dag 7: Podiumpresentatie

Interpretatie op het podium

Dag 8: De studio in!

Een demo opnemen en mixen van je eigen nummer

Dag 9: Marketing

Promotie en het boeken van optredens

Dag 10:Spelen met een band

Arrangementen maken in de praktijk

Dag 11: Het eindconcert!

Met je eigen nummers het podium op tijdens een spetterend concert

Dag 12: Evaluatie

Opstellen lange-termijn-visie

Dagindeling

Elke cursusdag begint met een blokje theorie over het onderwerp van die dag, met eventueel een oefening met de groep. De rest van de dag bestaat uit sessies waarin iedere deelnemer aan bod komt om zijn/haar lied te laten horen. De sessies kun je vergelijken met masterclasses: de rest van de groep kijkt mee, doet mee met oefeningen en wordt uitgenodigd om feedback te geven. De sessies duren ongeveer 20 minuten, dit is genoeg om antwoorden op je vragen te krijgen en genoeg feedback te krijgen om zelf mee verder te werken.

De opleiding is erg breed opgezet: de onderwerpen die aan de orde komen variëren van compositie, tot opnametechnieken. Op deze manier krijg je een goed inzicht in je eigen mogelijkheden, sterke en zwakke punten. Dit houdt in dat sommige opdrachten meer werk voor je zullen kosten dan anderen, afhankelijk van je achtergrond.

N.B. Dagindeling onder voorbehoud van wijzigingen.

Wie wij zijn

De docenten van de ‘Singer-songwriter’-opleiding zijn enthousiaste musici met een diploma aan een conservatorium of vergelijkbare kunst- of muziekopleiding. Ook hebben zij hun sporen in het Nederlandse muzieklandschap verdiend met vele optredens en cd-opnames.

In de afgelopen jaren waren er masterclasses van o.a.:

channah_74

Channah van 't Riet

Hoofddocent & organisator

margriet-sjoerdsma-karen-van-gilst

Margriet Sjoerdsma

Masterclass docent

IMG_5112

Gerhardt Heusinkveld

Masterclass docent

Thijs de Melker.00_png_srz

Thijs de Melker

Producer

Esther Groenenberg

Esther Groenenberg

Masterclass docent

Katja Maria Slotte klein

Katja Maria Slotte

Masterclass docent

Frank Bond Alasca

Frank Bond

Masterclass docent

Portretfoto Pien

Pien Feith

Masterclass docent

Aan het eind van het traject vertolk je één van je eigen songs op het podium, ondersteund door een band van professionele musici.

In de afgelopen jaren werkten onze songwriters o.a. met:

Photo by Melissa Scharroo, Capribee.

Evert Zeevalkink

Gitarist, producer & songwriter

19884007_10213758610264571_1164154051646937737_n

Léon Schmitz

Drummer & producer

Jack van de Ven

Jack van de Ven

Toetsenist & producer

Ben Bakker

Ben Bakker

Drummer

Visie docenten

Tijdens de opleiding zijn er enkele speerpunten die belangrijk zijn voor docenten en deelnemers:

– De muziek die de deelnemer zelf wil maken, staat voorop in zijn/haar coaching. De smaak van de docent of medestudenten doet niet ter zake, hij/of zij helpt de songwriter met zijn/haar eigen wens en het kwalitatief naar een hoger plan trekken van lied en artiest. Met ideeën, handvaten en opties stimuleren we de artiest zijn/haar eigen muzikale keuzes te maken.

– De lesdagen bestaan uitsluitend uit groepsonderwijs.

– In een sfeer van openheid en vertrouwen zijn alle vragen welkom.

Songwriting-cursussen bij LalaLab zijn altijd gezellige en inspirerende dagen waarin iedereen tot zijn recht komt, in een veilige en positieve omgeving.

Introductieweekend

Aan het begin van de opleiding gaan we met elkaar op ‘studiereis’: op een mooie, landelijke plek is er uitgebreid de ruimte om te leren, samen muziek te maken en nieuwe ideeën op te doen. Dit weekend biedt een uitgelezen kans om elkaar beter te leren kennen, samen te schrijven en te werken in een ontspannen, bijzondere omgeving.

Podium Eibergen - muziekboerderij in de natuur

In een prachtige ‘muziekboerderij’ in de Achterhoek volgen we een inspirerende masterclass en is er alle ruimte om elkaar te leren kennen en veel samen te werken, door de diverse ruimtes en grote tuin die de locatie biedt. We sluiten de eerste dag af met een gezamenlijk diner.

Diner en lunch zijn bij de cursusprijs inbegrepen, net als de overnachting en ontbijt. Je deelt de slaapkamer met één andere songwriter.
Wil je liever een eigen kamer? In de buurt van de muziekboerderij zijn diverse bed & breakfasts en een camping te vinden (te boeken op eigen gelegenheid en voor eigen kosten).

Vervoer
De locatie is te bereiken per auto (we mailen vantevoren over carpoolmogelijkheden) en trein: LalaLab kan zorgen voor vervoer vanaf station Ruurlo bij aankomst en vertrek.

studio

Studio-opnames

Halverwege het traject ga je met je medestudenten een dag de studio in, om hier een demo op te nemen van één van je eigen nummers. Luister hier naar een voorbeelden, opgenomen in de Teejay Studio, in Amsterdam, je hoort Ophélie, Klaske, Philip, Bente en Lois:

studio

Het eindoptreden

Aan het eind van het traject ga je het podium op, waar je, met een band van professionele muzikanten, één van je nummers ten gehore brengt. Luister en kijk hier hoe onze deelnemers klinken na een jaar lang coaching en workshops:

Locaties

Met uitzondering van het introductieweekend, vinden de opleidingsdagen plaats op inspirerende en fijne locaties in Amsterdam:

Data & tijden

Na vijf uitverkochte groepen begint er in maart 2020 weer een nieuw seizoen. De data zijn als volgt:

 • 28 maart 2020
 • 29 maart 2020
 • 19 april 2020
 • 17 mei 2020
 • 7 juni 2020
 • 28 juni 2020
 • 6 september 2020
 • 27 september 2020
 • 11 oktober 2020
 • 8 november 2020
 • 22 november 2020
 • 29 november 2020

Alle dagen van 10.00 tot 17.00 uur.*

* onder voorbehoud van wijzigingen. Enkele dagen hebben een iets ander schema, deze tijden worden aangegeven in de syllabus, die je in het eerste weekend ontvangt.

Inschrijven

De laatste vijf opleidingsgroepen waren snel uitverkocht. Wacht dus niet te lang, om teleurstelling te voorkomen.

In 10 termijnen

 • Demo-opnames in de studio
 • Optreden met professionele band
 • Overnachting, diner, lunch en ontbijt tijdens het introductieweekend
 • Persoonlijke coaching van professionele artiesten, producers en coaches
 • Uitgebreide syllabus (80+ pagina's)Uitgebreide syllabys (80+ pagina's)
 • Online werkboek
 • Aanbetaling: € 260,- (excl. 21% BTW)
 • Jonger dan 21 jaar? Dan betaal je 0% BTW
149,-per maand, excl. 21% BTW (Aanbetaling: € 260,-)Inschrijven

In 5 termijnen

 • Demo-opnames in de studio
 • Optreden met professionele band
 • Overnachting, diner, lunch en ontbijt tijdens het introductieweekend
 • Persoonlijke coaching van professionele artiesten, producers en coaches
 • Uitgebreide syllabus (80+ pagina's)
 • Online werkboek
 • Jonger dan 21 jaar? Dan betaal je 0% BTW

CONTACT

Heb je een vraag, wil je meer informatie of even bellen om te kijken wat LalaLab voor je kan betekenen? Laat een bericht achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Liever even bellen? Maak een telefonische afspraak via ons menu ('Kennismakingsgesprek').