Checklist: ben je op de goede weg met je muziek?

28 februari 2022

Checklist: ben je op de goede weg met je muziek?

De muziekwereld is allesbehalve een makkelijke wereld, dat is voor niemand een geheim. Voor elke artiest die doorbreekt, zijn er duizenden muzikanten te vinden die jarenlang ploeteren. Hoewel muziek (naar onze bescheiden mening) het mooiste vak is dat er bestaat, leggen de meeste muzikanten een hobbelig pad af, vol kuilen, wegafzettingen en charlatans.

Toch zien we bij LalaLab ook de successen die geboekt worden door beginnende artiesten. Oud-studenten vertellen over platencontracten die getekend worden of over eerste liedjes die een half miljoen keer beluisterd zijn op Spotify. Maar vooral: bijna dagelijks zien we het plezier dat er door jong en oud beleefd wordt in het maken van muziek. Hoe hobbelig het pad omhoog ook is, toch blijven we klimmen. Wat hebben we nodig om succes te behalen? Waarom lukt het sommigen wel, en anderen niet?

Even een disclaimer, want ik heb natuurlijk niet de wijsheid in pacht. Maar als ik kijk naar de songwriters waarmee we binnen LalaLab werken en spelen of wanneer ik de artiesten bestudeer waar ik graag naar luister, vallen er een aantal dingen op, die ik graag met jullie deel. Want wie hard werkt, de muziekindustrie snapt en iets bijzonders te bieden heeft, kan groeien als artiest en het zeker ver schoppen. Wat zijn tekenen dat je op de goede weg bent?

1. Je droomt groot

Weet je nog? Het was 2019, Duncan Laurence had net namens Nederland het Eurovisie Songfestival gewonnen, en het eerste wat hij, met de trofee in de hand, zei, was: “Here’s to dreaming big”. Wil je voor honderden, duizenden, of tienduizenden mensen optreden, dan moet je erin geloven dat dat kán. Jij kan dat, wat anderen er ook van vinden. Als jij zelf niet in je grootste dromen gelooft, wie dan wel?

2. Je wil een verhaal vertellen

Wanneer je een liedje schrijft of zingt, wil je de luisteraar raken. Het kan zijn dat je iemand wil troosten, of je liefde wil betuigen. Misschien wil je je publiek een fijn gevoel geven, een mooi verhaal vertellen, of juist laten delen in je boosheid. Muziek helpt mensen om te gaan met hun emoties, en wanneer jij die emotie niet overbrengt, zullen mensen ook geen binding met je voelen. Wanneer je op het podium stapt, hou je dan niet bezig met de hoeveelheid publiek. Of er nou twee mensen zitten of een miljoen, zorg dat je ze stuk voor stuk raakt met je verhaal.

"Wil je dat je carrière groeit, dan moet je zelf ook groeien."

3. Je ontwikkelt je continu en je leert elke dag

Wil je dat je carrière groeit, dan moet je zelf ook groeien. Of het nou om songwriting gaat, je stem, of de beheersing van je instrument, ga er nooit vanuit dat je er ‘al bent’. Blijf nieuwsgierig en zorg dat je je eigen ontwikkeling voorop stelt. Ga boeken lezen over songwriting, autobiografieën van bekende muzikanten of boeken over zelfontwikkeling. Volg een cursus of opleiding (tip:-)) of zoek coaching. Ga schrijven met andere songwriters. Stilstand is binnen de muziekwereld toch echt achteruitgang. Zorg dat je altijd in ontwikkeling bent.

4. Je hebt een goede smaak (en ook je smaak is continu in ontwikkeling)

Niet alleen je stem is goed, ook je oren zijn goed. Wanneer je naar muziek luistert, weet je precies wat je mooi vindt en wat niet, en waarom. Wanneer je bij een optreden staat, zie je precies wat goed werkt, en wat niet. Met diezelfde blik kun je ook naar je eigen muziek en performance kijken. Wanneer je een album hebt opgenomen, hoor je welke liedjes misschien net niet goed genoeg zijn. Of welke er boven uitsteekt, en als single uitgebracht kan worden.
En ook hier geldt: blijf leren. Luister elke dag naar nieuwe muziek, praat erover met anderen. Vraag je af: waarom vind ik een liedje goed? En waarom helemaal niet?

5. Je bouwt een netwerk op en deelt je muziek

Zorg dat je mensen leert kennen: andere muzikanten, managers, uitgevers, boekers, radio-dj’s. Laat ze de song horen waar je het meest trots op bent. Aan de top kom je niet in je eentje, daar heb je andere mensen bij nodig. En als andere mensen jouw muziek niet kennen, kunnen ze je ook niet helpen.

6. Je stelt doelen en werkt ernaar toe

Wanneer je doelen stelt en hiernaar toe werkt, bereik je meer – dat is in veel bedrijven al gemeengoed geworden. Maar ook voor muzikanten gaat het op. Wil je op een groot festival staan? Maak een lijstje van de dingen die daarvoor nodig zijn en zet de stappen in de agenda. Wanneer moet je demo ingestuurd worden? Wanneer moet je dan de studio in? Wanneer moeten je nummers af zijn? Zo zorg je ervoor dat je dromen waar kunnen worden.
Maar, let op: staar je niet blind op je doelen. Zie daarvoor het volgende punt.

"Als je het hobbelige pad van de muziek zo gelukkig en frustratievrij mogelijk wil afleggen, heb dan plezier in alles. "

7. Je vindt de weg belangrijker dan het doel

Tenslotte iets dat me enorm aan het hart gaat, en waar vast niet iedereen het mee eens is. Maar, als je het hobbelige pad van de muziek zo gelukkig en frustratievrij mogelijk wil afleggen, heb dan plezier in alles. De uren file op weg naar je optreden in Limburg, het eindeloze leuren met je muziek, de talloze optredens waar er door je nummers heen gepraat wordt: als je het ziet als een grote strijd op weg naar je doel, ga je er niet komen, of in ieder geval niet op een gezonde en fijne manier. Wanneer je faam belangrijker vindt dan de muziek zelf, kun je beter een ander vak zoeken om beroemd mee te worden. Een doel hebben is belangrijk, maar plezier onderweg nog véél meer.

Wil je direct aan de slag met bovenstaande punten? Wil je samen schrijven met anderen, veel leren en je netwerk in één klap enorm uitbreiden? En nog plezier hebben ook? Onze Singer-songwriter Opleiding, die in april a.s. begint, heeft nog enkele plekken. Hier vind je alle informatie.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen op ons blog Tower of Song.

CONTACT

Heb je een vraag, wil je meer informatie of even bellen om te kijken wat LalaLab voor je kan betekenen? Laat een bericht achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.