fbpx

Zangles

In korte tijd op weg naar zelfverzekerd zingen, aan de hand van de liedjes die je zelf kiest? Wil je je stem verder ontwikkelen? Ervaar je spanning op je stem of onzekerheid tijdens het zingen of spreken? LalaLab geeft al jaren vocale coaching aan alle leeftijden en niveaus, in alle genres.
PROEFLES INPLANNEN

Lesinhoud

In de les bepaal jij wat je wilt zingen en waar je aan wilt werken.We kunnen werken aan techniek, klankkleur, ademsteun, maar ook aan interpretatie, improvisatie of presentatie. Andere onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn:

– het halen van hoge (of lage) noten / je stembereik vergroten
– meer zelfvertrouwen tijdens het zingen
– meer ontspanning tijdens het zingen
– volume
– uitstraling
– ontwikkelen van een eigen sound
– het schrijven van eigen teksten / liedjes
– stemproblemen zoals heesheid na het zingen

Locatie

Lessen worden op dinsdagen en donderdagen gegeven in onze studio aan de Amstel, in een inspirerend gebouw: podiumkunstenbroedplaats Marci Panis. De locatie ligt op loopafstand van de Wibautstraat, metrohaltes en station Amsterdam Amstel.

Vanaf de zomer van 2018 geeft LalaLab op woensdagen les in het centrum van Zeist (Utrecht).

De LalaLab studio

Docenten

LalaLab werkt met diverse ervaren en geschoolde docenten. Hoofddocent is Channah van ’t Riet, zangeres, songwriter en coach. Channah studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en het Complete Vocal Institute, te Kopenhagen, trad honderden keren op en maakte diverse albums onder haar eigen naam.

channah_74

Channah van 't Riet

Zangeres, songwriter, coach

Complete Vocal Technique

Tijdens de zanglessen en cursussen van LalaLab maken wij bij het coachen van je stem gebruik van Complete Vocal Technique (CVT). Maar wat houdt dit eigenlijk in?

Complete Vocal Technique is ontwikkeld door de Deense zangpedagoge Cathrine Sadolin. Meer dan 25 jaar doet zij al onderzoek naar alle vormen van stemgebruik. In de jaren tachtig begon het haar op te vallen dat sommige vocalisten waar zij mee werkte, geluiden produceerden die in de traditionele zangwereld te boek stonden als ‘gevaarlijk’ of ‘schadelijk’, terwijl de vocalisten in kwestie al jarenlang succesvolle zangcarrières hadden zonder enige stemproblemen. In haar onderzoek ging Sadolin op zoek naar de gemeenschappelijke factoren die alle zangers in hun stem hebben en kwam erachter dat er een onderliggende structuur bestaat voor alle verschillende (stem)geluiden. Ze bedacht een terminologie en visuele weergave voor haar ontdekkingen, deze verscheen in 2000 in haar eerste boek, Complete Vocal Technique (vertaald in het Nederlands Complete Zangtechniek, te koop bij bladmuziekwinkels). CVT streeft ernaar om alle manieren van stemgebruik in kaart te brengen en is een revolutionaire methode die het mogelijk maakt om alle vocalisten, ongeacht stijl of niveau, te helpen.

Basisprincipescvtoverzicht
Uitgangspunt van CVT is dat bijna alle mogelijke geluiden op een gezonde manier geproduceerd kunnen worden, als er maar aan de regels wordt voldaan. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te grunten, op een veilige manier. Om op een veilige manier te zingen, moet je volgens CVT altijd aan drie basisprincipes voldoen:

* Ademsteun
* Noodzakelijke twang
* Geen spanning rond de lippen en de kaak

Stemfuncties
Als er wordt voldaan aan de drie basisprincipes, kun je kiezen uit vier stemfuncties, ieder met hun eigen karakter en regels. Deze functies worden ingedeeld aan

de hand van de hoeveelheid ‘metaal’ die zij in hun geluid hebben. Met ‘metaal’ wordt een luidere, directe klank bedoeld. Veel vocalisten wisselen constant tussen stemfuncties, dit kan per woord of zelfs per lettergreep!
Neutral: een non-metalige stemfunctie, vaak een zacht karakter
Curbing: een halfmetalige stemfunctie, middelluid met een licht ingehouden karakter
Overdrive: een metalige stemfunctie, luid met een roepend karakter
Edge: een metalige stemfunctie, luid met een schel karakter. Deze stemfunctie heette vroeger belting.

lalalab_24

Lotte zingt ‘Skyfall’ van Adele tijdens een leerlingenconcert

Klankkleur
Naar smaak kun je het geluid van de verschillende stemfuncties lichter of donkerder maken, bijvoorbeeld door de vorm van je mond of tong, de hoeveelheid twang, de stand van je strottenhoofd, het openen/sluiten van je neusholte en de stand van het zachte gehemelte.

Effecten
Net zoals een gitarist effecten kan toevoegen op zijn gitaargeluid, kun je dit als vocalist op je stemfuncties, geheel naar eigen smaak. De effecten worden hiernaast, op het plaatje genoemd.

Nieuwsgierig geworden?

Een vrijblijvende proefles (45 minuten) kost € 30,-.

Tarieven

Volwassenen

45 minuten
€264,- per 5 lessen
  • Incl. 21% BTW
  • Lessen zijn flexibel in te plannen
  • Lessen zijn na aankoop 3 maanden geldig

Jongeren < 21 jaar

45 minuten
€199,- per 5 lessen
  • Vaste lestijd of flexibel in te plannen
  • Lessen zijn na aankoop 3 maanden geldig

Jongeren < 21 jaar

30 minuten
€134,- per 5 lessen
  • Vaste lestijd of flexibel in te plannen
  • Lessen zijn na aankoop 3 maanden geldig

CONTACT

Heb je een vraag, wil je meer informatie of even bellen om te kijken wat LalaLab voor je kan betekenen? Laat een bericht achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Liever even bellen? Maak een telefonische afspraak via ons menu ('Kennismakingsgesprek').