fbpx
START IN JUNI 2024

Singer-songwriter Opleiding: razendsnel naar een hoger niveau

Wil je makkelijker en sneller liedjes kunnen schrijven? Een grote stap vooruit zetten in je muzikale carrière? Makkelijker optredens regelen en er meer mee verdienen? Meer plezier en voldoening halen uit je muziek?
VROEGBOEK-KORTING TOT 1 MEI A.S.

Je wil muziek een grotere plek in je leven geven.

Je wil je songs naar een hoger plan tillen.

Je zou dolgraag samen schrijven met andere singer-songwriters.

Soms weet je niet waar je de inspiratie vandaan moet halen.

Soms loop je vast.

Je vraagt je af of je van songwriting je studie of werk kan maken.

Je wil veel meer leren over het schrijven van goeie teksten, akkoorden en studiotechniek.

Je droomt ervan jezelf als singer-songwriter serieus te kunnen nemen.

Herkenbaar?

Je bent niet alleen.
Maar veel mensen doen weinig met deze wensen en staan daardoor al een aantal jaar stil in hun muzikale carrière.
Veel mensen geven het op, omdat ze denken dat niemand op hun liedjes zit te wachten.
En de meesten krijgen daar later enorme spijt van.

Stel je voor dat muziek een belangrijk onderdeel van je leven is, waar je elke dag plezier en voldoening uit haalt. Liedjes schrijven is niet meer frustrerend, maar leuk, omdat je weet wat je moet doen als je vastloopt. Je liedjes staan op Spotify en je treedt regelmatig op. Je weet wie je moet mailen om een stap verder te komen. Je snapt de muziekindustrie, zodat je weet wat je moet doen om succes te hebben. Bovenal beleef je door je muziek volop nieuwe avonturen, en brengt het je op plekken waar je anders nooit was geweest.

Hoe zou het zijn als je muzikale dromen uitkomen?

Het jaartraject

Een jaar lang coaching

Groeien op persoonlijk, muzikaal, tekstueel en vocaal gebied.

Inspirerend studioweekend

In een prachtig studiocomplex krijg je een weekend lang de ruimte om te schrijven. Ook neem je één van je songs op!

Werken in een kleine groep

Met max. 9 deelnemers is er alle tijd voor je individuele ontwikkeling en persoonlijke begeleiding.

Professionals uit het vak

Een team ervaren artiesten en producers als topdocenten.

Optreden met professionele band

Tijdens een spetterend eindoptreden speel je je eigen nummers met een band van beroepsmusici.

De studio in

Met een producer neem je een live-demo op van je song.

Wat je bereikt in een jaar

 • Snappen wat een song 'goed' maakt: kennis van compositionele en tekstuele elementen die daarbij helpen
 • Kennis van zangtechniek om je stem zo te laten klinken als jij wilt
 • Een grotere zelfredzaamheid in het maken van muzikale en carrière-technische keuzes
 • Meer zekerheid, zelfvertrouwen en uitstraling op en naast het podium
 • Skills om creatievere en originelere teksten te schrijven en liedjes af te kunnen maken waneer je vastloopt
 • Weten hoe je je muziek beter onder de aandacht kan brengen en meer optredens kunt boeken
 • In je kracht voor een publiek te kunnen staan om jouw authentieke verhaal te kunnen vertellen
 • Een enorme uitbreiding van je netwerk: singer-songwriters, producers, boekers en coaches

``Het voelde als dubbele winst``

“Wat het traject van LalaLab uniek maakt, is de band die je opbouwt met je groep. Het voelde als dubbele winst, het was een enorme toegevoegde waarde. Nog dagelijks heb ik zóveel baat bij de mensen die ik heb leren kennen!”
– oud-deelnemer

Waarom dit traject uniek is

Je werkt met meer dan 10 docenten

Tijdens het traject werk je met 10 tot 15 van onze professionals: artiesten, producers en docenten van diverse conservatoria en muziekopleidingen in Nederland.

Kleine groep: veel individuele aandacht

We werken met een maximum aantal deelnemers, zodat er op elke opleidingsdag ruimte is voor jouw individuele vragen. Ook kun je elke keer een eigen lied of idee laten horen aan de docent en de groep voor persoonlijke feedback.

Een studio-weekend (incl. overnachting én gemixte opname)

In de studio neem je één van je songs op. Je krijgt een gemixte opname mee naar huis, deze kun je op Spotify zetten als je dat wilt.

Optreden met band

Tijdens het traject arrangeer je één van je songs met een professionele band. We sluiten af met een optreden in een Amsterdamse popzaal.

Heel goed te combineren met studie, werk of gezin

De opleiding vindt plaats op 12 weekenddagen verspreid over een jaar. Daarnaast krijg je een syllabus en opdrachten mee die je kan doen wanneer het je uitkomt. Al jaren horen we van deelnemers dat het traject daarom enorm goed te combineren is met werk, studie of een gezin.

Ook contact tussen opleidingsdagen

Loop je vast tussen de opleidingsdagen? Heb je een vraag of een nieuw idee dat je wil laten horen? Per mail staan we altijd voor je klaar en kijken en luisteren we met je mee.

``Een wereld van verschil``

Wat deelnemers invulden bij (anonieme) enquêtes na afloop van het traject:

``Had ik maar zo'n fijne en veilige opleiding gehad...``

"Mijn eigen muziekopleiding heb ik ervaren als een stressvolle plek waar ik niet mezelf kon zijn. Er heerste een machtscultuur met weinig ruimte voor eigen inbreng en smaak. Regelmatig zat ik met buikpijn in de les. Toen ik mijn diploma eenmaal op zak had, heb ik veel tijd en geld verspild door de verkeerde keuzes te maken en door kansen niet te pakken. Ik heb fouten gemaakt door met de verkeerde mensen in zee te gaan. Altijd voelde ik dat er een songwriter in me zat, maar dikwijls gaf ik die geen ruimte. Meerdere keren stond ik op het punt het bijltje er maar helemaal bij neer te gooien.

Ik heb er lang over gedaan om de levensstijl te creëren waar ik van droomde. Inmiddels kan ik leven van mijn muziek en sleutel ik heel gelukkig aan mijn liedjes in een tot studio omgebouwd tuinhuisje. Ik heb een album gemaakt en diverse EP’s. Mijn liedjes hebben me al naar heel wat plekken gebracht: naar Paradiso, het Concertgebouw, maar ook naar Canada en Amerika. Ik heb mogen werken met Anouk en met het Nederlands Blazers Ensemble, maar ook met bekende producers en songwriters uit Amerika (Nashville) en Canada. In 2023 en 2024 tour ik langs de theaterzalen van Nederland met een voorstelling vol eigen werk.

Mijn grote droom met LalaLab was om een plek te creëren voor singer-songwriters waarin het helemaal draait om jou als individu, om je eigen muziek, je eigen wensen. Een plek waarin iedereen zich veilig en ontspannen genoeg voelt om nieuwe ideeën te laten horen en elke vraag te stellen. Waar vriendschappen ontstaan en vooral: heel veel muziek en plezier gemaakt wordt. En waar je je meer ontwikkelt dan je voor mogelijk had gehouden.

Een plek waarin ik je, samen met de beste docenten die ik ken, kan begeleiden op je muzikale pad. Duizenden liedjes worden nooit gehoord omdat het de schrijvers ontbreekt aan kennis en durf. Bakken met geld spenderen singer-songwriters aan studio-opnames, advertenties en PR-bureaus, om er vervolgens niets van terug te zien. Dat gun ik niemand, en daarom heb ik, samen met een team van fantastische muzikanten en coaches de Singer-songwriter Opleiding opgezet. Zodat jij het geluk kan ervaren van het maken van eigen werk, in een veilige omgeving. De fijne plek die ik zo graag zelf had willen kennen toen ik begon."


Channah van 't Riet, singer-songwriter en oprichter van de LalaLab Singer-songwriter Opleiding

Voor wie?

De ‘Singer-songwriter’-opleiding is bedoeld voor iedereen die liedjes schrijft en zichzelf en zijn/haar muziek een serieuze boost wil geven. Of je nou optreedt of niet, altijd alleen schrijft of met een band werkt; de opleiding is voor jou wanneer je dieper in wil gaan op songwriting. Ongeacht het genre waarin je graag schrijft, werken we aan je techniek, skills en zelfvertrouwen. Na het traject ben je een grote stap dichterbij het verwerkelijken van je muzikale dromen.

Even kennismaken?

Twijfel je of de opleiding bij je past?
Vraag je je af of je er tijd genoeg voor hebt?
Heb je andere vragen waardoor je nog geen keuze kan maken?
Maak een belafspraak met Channah om je vragen te bespreken en samen te kijken of het jaartraject bij je past. Alle vragen zijn welkom, Channah adviseert je graag in de beste route naar jouw doel.

Curriculum

De cursusdagen zijn altijd in groepsverband. Elke keer kom je tijdens een individuele sessie aan bod om een eigen nummer te laten horen. Tijdens sessies van anderen word je uitgenodigd opbouwende feedback te geven op elkaar. Wij geloven dat deze vorm van onderwijs je ontwikkeling sterk bevordert. Niet alleen leer je ontzettend veel door te kijken naar het proces van je collega’s, ook zal je merken dat het goed is door de mededeelnemers geholpen en geïnspireerd te worden.

De songwriting-cursusdagen zijn altijd positieve, open en motiverende dagen waarin er ruimte is voor alle genres en vragen.

Dag 1: Introductiedag

Dag 2: Basisprincipes songwriting

Dag 3: Compositie

Dag 4: Songteksten

Dag 5: Zangtechniek

Dag 6: De techniek in de studio

Dag 7: De studio in!

Dag 8: Wat je moet weten over de muziekindustrie

Dag 9: Podiumpresentatie

Dag 10: Spelen met een band

Dag 11: Het eindconcert!

Dag 12: Persoonlijke evaluatie

Het studioweekend

Halverwege de opleiding zijn we twee dagen te gast in de beroemde Arnold Muhren Studio in Volendam. Hier is alle ruimte om te schrijven, leren, samen muziek te maken en nieuwe ideeën op te doen. Ook neem je hier één van je nummers op in de studio van producer Frank Bond.

De overnachting, lunch en ontbijt is bij het weekend inbegrepen. Je slaapt op een tweepersoonskamer, de kamer deel je met één andere deelnemer. Wil je liever een eigen kamer? Wij adviseren je met plezier over bed & breakfasts in de buurt van de accomodatie.

Wie wij zijn

De docenten van de ‘Singer-songwriter’-opleiding zijn enthousiaste musici met een diploma aan een conservatorium of vergelijkbare kunst- of muziekopleiding. Ook hebben zij hun sporen in het Nederlandse muzieklandschap verdiend met vele optredens en cd-opnames.

De precieze samenstelling van het team van masterclass-docenten is afhankelijk van de diverse agenda’s en kan verschillen per groep of jaar.
In de afgelopen jaren waren er masterclasses van o.a.:

channah_74

Channah van 't Riet

Hoofddocent & organisator

margriet-sjoerdsma-karen-van-gilst

Margriet Sjoerdsma

Masterclass docent

IMG_5112

Gerhardt Heusinkveld

Masterclass docent

Thijs de Melker.00_png_srz

Thijs de Melker

Producer

Esther Groenenberg

Esther Groenenberg

Masterclass docent

Katja Maria Slotte klein

Katja Maria Slotte

Masterclass docent

Frank Bond Alasca

Frank Bond

Masterclass docent & producer

Portretfoto Pien

Pien Feith

Boeker & masterclass docent

Foto-Martin2-1152x1728

Martin Fondse

Masterclass docent

Bob Donkers

Bob Donkers

Manager & masterclass docent

KaroProfiel-Round-300x288

Karoliina Korpijaakko

Masterclass docent

170221_SpokenPortraits7844

Kirsten Berkx

Masterclass docent

unnamed

Sandy Dane

Boeker & masterclass docent

annemarie2020

Annemarie Hilbrands

Masterclass docent

unnamed-2

Jurren Mekking

Producer

jaap-roggeveen-1-1

Jaap Roggeveen

Masterclass docent

Aan het eind van het traject vertolk je één van je eigen songs op het podium, ondersteund door een band van professionele musici.

In de afgelopen jaren werkten onze songwriters o.a. met:

Photo by Melissa Scharroo, Capribee.

Evert Zeevalkink

Gitarist, producer & songwriter

19884007_10213758610264571_1164154051646937737_n

Léon Schmitz

Drummer & producer

Jack van de Ven

Jack van de Ven

Toetsenist & producer

Ben Bakker

Ben Bakker

Drummer

20155918_1731202963574187_5686225063143664564_n

Bas Schouten

Gitarist

IMG_2642

Clemens Blacquière

Gitarist & songwriter

Data & tijden

Na elf uitverkochte groepen begint er in juni 2024 weer een nieuw seizoen. Let op: de inschrijvingen kunnen enorm snel gaan!

 • 2 juni 2024
 • 16 juni 2024
 • 8 september 2024
 • 29 september 2024
 • 13 oktober 2024
 • 9 november 2024 (zaterdag, met overnachting)
 • 10 november 2024
 • 24 november 2024
 • 12 januari 2025
 • 9 februari 2025
 • 9 maart 2025
 • 16 maart 2025

Alle dagen van 10.00 tot 16.00 uur.*

* onder voorbehoud van wijzigingen. Enkele dagen hebben een iets ander schema, zoals de dag van de studio-opnames en het eindconcert. Deze tijden worden aangegeven in de syllabus, die je in het eerste weekend ontvangt.

faq

Veelgestelde vragen

Voor wie is de opleiding?

Voor iedereen die liedjes schrijft. Leeftijd, niveau, genre, geslacht: dat maakt allemaal niet uit.
Of je nu net begonnen bent of al jaren bezig bent: tijdens het traject werken we aan jou eigen, individuele ontwikkeling.
Twijfel je of je tot de doelgroep behoort? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Hoeveel tijd kost de opleiding?

De opleiding vindt plaats op 11 zondagen en 1 zaterdag, elke keer van 10 tot 16 uur. Hoeveel tijd je tussen de lesdagen aan je muziek besteedt, is aan jou. Elke singer-songwriter is anders: waar Bob Dylan binnen tien minuten een liedje schreef, deed Leonard Cohen er vijf jaar over. Tijdens het traject krijg je veel facultatieve opdrachten ter inspiratie, die je kan doen op een moment dat het je uitkomt. Onze ervaring is dat het traject heel goed te combineren is met een baan, studie en/of gezin.

Waar vinden de opleidingsdagen plaats?

Met uitzondering van het schrijfweekend, vinden de opleidingsdagen plaats op centraal gelegen locaties in Amsterdam. Onze hoofdlocatie bevindt zich vlakbij station Amsterdam Amstel. Op zondag is parkeren hier gratis.

Ik kan niet alle dagen.

Geen probleem, je kan lesdagen inhalen in een andere groep, met een maximum van 2 dagen (en met uitzondering van het introductieweekend en de laatste dag).

Wat als ik tussen de lesdagen vragen heb?

Ja, je kan altijd mailen met je vragen, of als je vastzit in een song. Zo hoef je niet te wachten op de volgende lesdag.

Wat is de gemiddelde leeftijd in de groep?

In onze groepen songwriters variëren de leeftijden tussen de 15 en de 75. Tieners in een tussenjaar, dertigers, pensionado’s: alle leeftijdsklasses komen voorbij. En het grappige is, dat deze variatie veel voordelen heeft, en eigenlijk geen nadelen. Met muziek als grote gedeelde liefde vindt iedereen aansluiting, kennis en inspiratie bij elkaar.

Kan ik later instromen?

In ons jaartraject staat een veilige sfeer voorop. Gedurende een jaar bouw je een band op met elkaar, en om te zorgen dat iedereen zich zo prettig mogelijk voelt, kun je niet later instromen of halverwege overstappen naar een andere groep.

Komt de opleiding volgend jaar weer?

Bij LalaLab doen we daar nooit vaste beloftes over, omdat elk jaar er bij ons anders uitziet. Een ding is wel zeker: de prijzen gaan elk jaar omhoog.
Omdat we al onze aandacht en focus willen geven aan de songwriters waar we mee werken, is er ieder jaar maar beperkt plek. Wil je met je muziek aan de slag, dan is NU het moment. Wacht niet op ons of op je eigen twijfels. Vijftien jaar ervaring in de muziekindustrie heeft ons een belangrijke les geleerd: van uitstel komt écht afstel.

Ik twijfel.

Dat snap ik. Twijfel je wat jou het meest vooruit gaat helpen? Twijfel je omdat je niet weet of je het kan? Vraag je je af wat überhaupt een goede volgende stap is voor jou, op dit moment? Of heb je andere vragen? Maak een belafspraak en Channah belt je op een moment dat het jou uitkomt. Channah vindt het altijd leuk om kennis te maken, vrijblijvend advies te geven en met je mee te denken.

Reviews

Hoe klinken onze oud-deelnemers?

Luister hier naar een Spotify-lijst met een selectie van de singles, albums en EP’s die oud-deelnemers uitbrachten na deelname aan ons traject.

faq

Inschrijven

De laatste elf opleidingsgroepen waren razendsnel uitverkocht. Wacht dus niet te lang, om teleurstelling te voorkomen.

In 10 termijnen

€ 100,- korting tot 1 mei a.s.
 • Persoonlijke coaching van professionele artiesten, producers en coaches
 • Optreden met professionele band
 • Overnachting, lunch en ontbijt tijdens het studioweekend
 • Demo-opname in de studio
 • Uitgebreide syllabus (80+ pagina's)
 • Online werkboek

In één keer

€ 100,- korting tot 1 mei a.s.
 • Persoonlijke coaching van professionele artiesten, producers en coaches
 • Optreden met professionele band
 • Overnachting, lunch en ontbijt tijdens het studioweekend
 • Demo-opname in de studio
 • Uitgebreide syllabus (80+ pagina's)
 • Online werkboek
 • € 50,- extra korting bij een betaling in één keer!

CONTACT

Heb je een vraag, wil je meer informatie of even bellen om te kijken wat LalaLab voor je kan betekenen? Laat een bericht achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Liever even bellen? Maak een telefonische afspraak via ons menu ('Kennismakingsgesprek').